söndag, december 05, 2010

Alzheimer

Har fått diagnos demens av Alzheimer typ. Det förklarar bl a varför det går allt sämre med att sticka. Det senaste problemet var en tumkil som jag första gången stickade på helt fel sätt. Efter att jag kommit på rätt väg stämde aldrig antalet maskor ena gången för många nästa för få... Skulle kunnat få diagnosen efter 2006 års undersökning. Har nu 4 år senare fått veta vad undersökningen visade på och det var långt i från bra. Ska få bromsmedicinen Aricept men är tveksam till nyttan. Språket fungerar fortfarande bra och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Nackdelen som jag upplever är att folk inte tror på/förstår bristerna i hjärnan och hur svårt jag har att klara det mesta. Min avsikt med att "gå ut" är inte att tigga medkänsla utan att förklara att det kan bli så att jag tvärt upphör helt att blogga. Last friday I was diagnosed with Alzheimers. It explains why I have so many problems i.e. when knitting. The latest struggle was a thumb gusset. First I knitted it totally wrong. After finding the right way the amount of stitches either were too many or too few. In 2006 I went through a very thoroghful investigation and now they look at the result and decide that I really have been living together with Mr A for a long time, but not knowing it until now. Have been offered Aricept, but am a bit hesitant being at least "4 year too late". My language ability is best preserved and it fools some persons as they do not believe or understand the status of my brain and my obsticles. My intension is not to beg for pity just let you know that it might stop blogging totally w/o any notice.

6 kommentarer:

Maggan sa...

Men fy vad tråkigt!! Kan inte Aricept hjälpa litegrann i alla fall och hejda förloppet lite eller måste det tas förebyggande innan det "bryter ut"? Jag har haft patienter som ätit den men jag har ju ingen koll på hur länge dom ätit den förstås....
Tänker på dej hur som helst och hoppas att det inte ska gå för fort utför. Kramar!

StickLena =KnitLena sa...

I nuläget pågår plåstertest och det verkar som att min tetiga hud tål klistret. Så från onsdag ska jag få Aricept men själv är jag tveksam till hela idén men har ju heller ingen medicinsk utbildning.
Så det blir till att gilla läget och se vad som händer.

klionik sa...

Good luck in your struggle with AH and thanks for the comment on my patterns!

Elle sa...

Vad tråkigt att Du nu fått detta också... Jag hoppas innerligt att bromsmedicinen hjälper Dej.
Tänker på Dej och sänder många varma kramar. Elle

Gunilla sa...

Kära Du, vem Du än är.
Jag har läst om demenssjukdomar och jag kan inte annat än beklaga. Visst hjälper bromsmediciner ett bra tag, men man blir inte frisk igen av dem. Det hoppas jag att din läkare informerat Dig om. Och jag hoppas att du kan skriva i din Blogg länge. Och att du kan fortsätta sticka, det är ju mycket räknade när man stickar, ja det är ju nästan en vetenskap.
Varma, varma hälsningar till Dig. Gunilla med adress nillastina@gmail.com hör gärna av Dig.
Jag känner mycket för Dig...även om du inte vill ha medkänsla så känner jag faktiskt som en kärlek till Dej. Kan verka dumt, men då får det vara det då.
Gunilla igen....Kram

Sophie sa...

Det finns olika sorters bromsmediciner, som påverkar människor individuellt. Bromsmediciner kan göra en oerhörd skillnad i uppehållandet av allmän daglig livsföring, så i mitt tycke är de verkligen värda att ta.